2538 poze   44433 vizite
Albume
0 About   quelque chose0 - Vand 2 Cocosi Frumosi1 Rase de porumbei care ma intereseaza1 1 Porumbei albi dublu-motati de Ploiesti   1 1 0 Crescatori de PORUMBEI MOTATI DE PLOIESTI1 2 Porumbei mari de Calafat   1 2 0 Crescatori de PORUMBEI MARI DE CALAFAT1 3 Porumbei uriasi de Salonta   1 3 0 Crescatori de PORUMBEI URIASI DE SALONTA1 4 Porumbei voltati rustici dobrogeni   1 4 0 Crescatori de PORUMBEI VOLTATI RUSTICI DOBROGENI2 Alte rase de porumbei care ma intereseaza - nestandardizate national2 0 Porumbeii de rasa comuna   2 0 0 Crescatori de PORUMBEI DE RASA COMUNA   Porumbei comuni - Galati - 11 aprilie 2014   Porumbei comuni - Timisoara - 21 decembrie 20142 1 Porumbelul motat de curte din Calafat   2 1 0 Crescatori de PORUMBEI MOTATI DE CURTE DIN CALAFAT2 2 Porumbelul Gaina Banatean   2 2 0 Crescatori de PORUMBEI GAINA RUSTICI DE BANAT2 3 Handel   2 3 0 Crescatori de PORUMBEI HANDL - HENDL - GAINA DE LUGOJ2 4 Tillinger   2 4 0 Crescatori de PORUMBEI TILLINGER DE LUGOJ2 5 Bedjesch   2 5 0 Crescatori de PORUMBEI BEDJESCH - BEGYES - BEGHIES - BEDES DE ARAD3 Alte multe rase varietati si linii de porumbei - potential interesante   Jucator baltat de Arad   Jucator de Timisoara - linie veche      Baltati      tip Arnold      Unicolori   Jucator Roller de Timisoara      linia de Fabric      linia de Mehala   Zburator dungat de Arad   Zburator incaltat de Banat   Zburator pestrit de Arad4 BARBEANU SNR   Caut sfaturi si recomandari pentru amenajarea unui adapost de porumbeialte aleaarticole si topicuri porumbeiATENTIE Scrisoarea nigeriana   johannefredsonEXPO NATIONALA CU PARTICIPARE INTERNATIONALA DE PASARI SI ANIMALE MICI - LUGOJ - 3-6 DECEMBRIE 2015Expozitia FAUNA BANATULUI Timisoara - 15 - 17 ianuarie 2016Expozitia FAUNA BANATULUI Timisoara - 16 - 18 ianuarie 2015Expozitia judeteana de porumbei de agrement gaini de rasa si pasari acvatice - Craiova 8-9 XI 2014Expozitia Nationala a Romaniei - ZILELE COLUMBOFILIEI ROMANE - Alba Iulia 28-30 noiembrie 2014EXPOZITIA ZONALA a Asociatiei CETATE DEVA - 21 02 2016Piata de porumbei pasari de curte si animale mici - Galati la 13 aprilie 2014Timisoara - 17 septembrie 2017 - Piata Balcescu - porumbei pasari de curte si animale mici

membru din 10 februarie 2013

Caut sfaturi si recomandari pentru amenajarea unui adapost de porumbei

Caut sfaturi și recomandări pentru amenajarea unui adăpost de porumbei


Vă salut din nou!
Când m-am gândit să scriu acest topic, doream să cer informații strict referitoare la soluții privind „Dispozitivul de Intrare-Ieșire” în crescătorie/ coteț/ volieră sau ce-o mai fi.
Între timp, am citit pe „porumbei.ro” tot ce mi s-a arătat pe tema de căutare „sputnik”, ba chiar și pe varianta „sputnic”, aruncând o privire inclusiv pe căutare în varianta „sputnick” unde, desigur, am găsit teme redundante, (în nr. de 2 buc.). Doar în rusă (спутник) n-am încercat...
Bref: am epuizat, aici, cam tot ce s-a publicat, “including” comment-urile, ba chiar destule și din cele fără legătură directă cu interesul meu.
Așa, am ajuns la concluzia că mult mai util mi-ar fi să extind puțin tematica, astfel încât să cer sfaturi referitoare la întreaga construcție.

De data asta, „problema mea” este următoarea: taică-meu intenționează să își amenajeze un adăpost pentru porumbei voiajori în podul unei anexe, folosit în prezent ca depozit de porumb-știuleți.

Din păcate, până după mijlocul lunii februarie nu ajung în zonă pentru a face fotografii. În lipsa lor, atașez două schițe cu detalii. [Rog scuze pentru calitatea lor; din lipsă de alte posibilități sunt făcute de mine în “Microsoft Paint”.]

După cu se vede și în imagini, dimensiunile acestui spațiu sunt următoarele:
amprentă sol:
– lungime = 2,60 m,
– lățime = 2,00 m;
secțiune laterală:
– înălțime la coamă = 1,70 m,
– înălțime perete fațadă = 1,06 m,
– înălțime perete spate = 0,64 m.

Ca precizări suplimentare, aceste dimensiuni au fost măsurate pe interiorul construcției – deci reflectă spațiul util.
De asemenea, întregul ansamblu figurat în imagini se află, cum spuneam în preambul, deasupra unei anexe, astfel că înălțimea, de la sol („cota 0”) și până la podeaua viitorului coteț, este de 2 metri.

În ceea ce privește situația curentă, această construcție este din lemn, acoperită cu țiglă. Pereții sunt „obturați” cu lațuri/ leațuri (= șipcă din lemn) cu spații de aerisire între ele, necesare uscării-păstrării porumbului. Dispunerea acestor șipci este „una da – una ba”, permițând iluminarea cu lumină naturală într-un grad aproximativ satisfăcător chiar și pentru un adăpost de porumbei – zic eu.
Ca dimensiuni, profilul șipcilor are lățimea (în față) de cca. 4,5 cm, iar grosimea („adâncimea”) de cca. 2,5 cm. Spațiul dintre două astfel de șipci este echivalent cu „o grosime”, adică tot de cca. 2,5 cm.
Pentru a nu schimba estetica ansamblului, preferabil ar fi ca la exterior să păstrăm această fațadă urmând ca, doar pe interior, o parte din pereți să fie dublați cu scândură (sau placă OSB/ sau policarbonat), iar altă parte cu plasă – ca la orice adăpost de voiajori. Ca proporție „plin : gol”, ne-am gândit ca pereții astupați să fie obligatoriu cel din spate – integral, peretele lateral pe care se află ușa de acces a îngrjitorului – tot integral astupat, peretele lateral din partea opusă – astupat fie integral fie doar pe jumătate, înspre partea din spate, cea cu boxele.

Date fiind condițiile restrictive, ne-am gândit să dotăm adăpostul cu 10 sau, maximum, 12 boxe, dispuse pe 2 rânduri x 5 sau 6 coloane, pe peretele din spate.

Obiectivele „proiectului”: amenajarea unui adăpost cât mai ieftin posibil, desigur, în condițiile asigurării bunăstării porumbeilor.
Taică-meu fiind doar un iubitor – păstrător – îngrijitor – înmulțitor de porumbei și nu un crescător – cunoscător – sportiv – împătimit, cel mai probabil acești porumbei vor fi crescuți (doar) pentru simpla plăcere de a-i vedea crescând – trăind – bucurându-se – zburând... deci fără pretenții competiționale și altele asemenea. Bref: vor fi, practic, (crescuți ca) un mic stol de „guțani cu pretenții”, chiar dacă au origini și aparențe identice celor ale voiajorilor de concurs, scopul creșterii lor fiind doar acela de a-i bucura bătrânețile...

Și acum, problema „de bază” și inițială a topicului, dat fiind faptul că deja avem „carcasa” viitorului adăpost.

Citind, am aflat că, în funcție de zonă (dar și de preferințe), pentru accesul păsărilor se poate construi sputnik „clasic” (exterior), sputnik „pe interior”, intrare „cu ace”, „sputnik cu ace”, sistem „gură de lup”, intrare „cu balcon”, etc..
„La mine”, zona e una colinară cu multe răpitoare, atât sălbatice – în principal cu pene, dar și dihor și chiar jder, (în prezent, mai rar) neglijabile ca incidență a cazurilor.
La acestea se adaugă răpitoarele „domestice”: șobolan, pisică, etc.
Din acest motiv, după asigurarea optimă a accesului porumbeilor, principala funcție avută în vedere este protecția împotriva prădătorilor. (Tot din acest motiv mă gândesc să căptușim întregul coteț, inclusiv pereții atupați cu scândură și podeaua, cu plasă cu ochiuri de 1 x 1 cm.)
M-ar interesa un sistem care, nesupravegheat, să nu permită accesul pisicilor.

Deși eram „chitit” să aleg sputnik, după cele citite, mă cam bate gandul să nu pun nici măcar sistem cu ace. Astfel, mă gândesc să fac o intrare simplă, a cărei ușă rămâne orizontală la deschidere, servind astfel și ca terasă de aterizare, permițând și orientarea înainte de decolare.
– Ce mă sfătuiți?

Tot la acest „capitol” o altă problemă constructivă importantă e amplasarea acestei guri de acces pentru porumbei. Deoarece fațada are dimesniunile 2,60 m (lungime) X 1,06 m (înălțime), și se află la 2 m de sol, dar sub o streașină, prea multe opțiuni, cel puțin pe verticală, nu am.
– La ce distanță de extremitățile fațadei ar fi optim să amplasez „gura de acces”? (Eu am figurat-o în schiță, jos, chiar la nivelul podelei – dar bănuiesc că nu-i musai cea mai bună soluție...)
– Ce dimensiuni optime trebuie să aibă această gaură, ținând cont că este posibil să o dotez totuși cu „ace”?

Sunt sigur că, în afară de răspunsuri la întrebările care mie mi-au venit acum în minte, un columbofil experimentat va putea adăuga nenumărate detalii și sfaturi utile. Le aștept pe toate cu deschidere și interes!

Cu mulțumiri,
vă doresc, în noul an, mult mult:
Spor & Succes! La mulți ani!

Barbeanu.sunphoto.ro
Cotet
Cotet
Loc Sputnik
Loc Sputnik
s
s
soluția M N
soluția M N

Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.